ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΙΑΣ


image-183182-istoria-elias.jpg

Η μυθολογία θέλει τη θεά Αθηνά να δωρίζει στους Αθηναίους την πρώτη ελιά του κόσμου, κατά τον αγώνα μεταξύ των θεών για την ανάδειξη του προστάτη της πόλης. Σύμφωνα με το μύθο, η ελιά φύτρωσε εκεί όπου η Αθηνά χτύπησε το κοντάρι της. Αλλά και ο Ηρακλής, αφού ολοκλήρωσε τους 12 άθλους του, φύτεψε μια ελιά στο ναό της Ήρας στην αρχαία Ολυμπία, από την οποία φτιαχνόταν ο κότινος, το στεφάνι με το οποίο στεφανώνονταν οι νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων. 

​Πηγαίνοντας στην ιστορία, οι Μυκηναίοι προσέφεραν ελαιόλαδο στους θεούς, ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε ως φάρμακο, ενώ ο Αριστοτέλης θεωρούσε την καλλιέργεια της ελιάς επιστήμη. 

Πολύτιμη διατροφική αξία

Το ελαιόλαδο αποτελεί τη βάση της μεσογειακής διατροφής και μια από τις πλέον υγιεινές τροφές. Η πλούσια περιεκτικότητά της σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικές ουσίες προστατεύει τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες, σημαντικό παράγοντα γήρανσης. Πλήθος μελετών δείχνουν ότι σχετίζεται επίσης με τη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, της «κακής χοληστερίνης», των τριγλυκεριδίων καθώς και της αρτηριακής πίεσης.

Επίσης, σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2014 από το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, στις χώρες που είναι διαδεδομένη η κατανάλωση ελαιόλαδου, είναι χαμηλότερη η συχνότητα της οστεοπόρωσης. Τέλος, δεν είναι λίγες οι μελέτες που υποστηρίζουν ότι το ελαιόλαδο περιέχει ουσίες που δρουν προστατευτικά προς διάφορες μορφές καρκίνου.


«Σύμμαχος» Ομορφιάς

Εκτός από σύμμαχος της υγείας μας, το λάδι είναι και σύμμαχος της ομορφιάς μας. Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, βοηθά στην καταπολέμηση της ερυθρότητας του δέρματος που προκαλείται από την ακμή, καθώς και άλλων δερματικών παθήσεων, όπως το έκζεμα. 


Ακόμα, χάρη στις ενυδατικές του ιδιότητες, είναι ιδανική μάσκα για τα μαλλιά και καλός τρόπος για την αφαίρεση του μακιγιάζ στο τέλος της ημέρας. Επίσης, η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία το καθιστά βασικό συστατικό σε αντιγηραντικές κρέμες και μάσκες προσώπου, που χαρίζουν θρέψη κι ενυδάτωση.

Ποιοι ήταν οι Κένταυροι

Σύμφωνα με τη μυθολογία οι Κένταυροι ήταν όντα με σώμα αλόγου αλλά στήθος, χέρια και κεφάλι ανθρώπου. Μετά τη νίκη τους εναντίων των Λαπιθών, οδηγήθηκαν στην Ηλεία και κατέλαβαν τη Φολόη, απ’ όπου επιτίθονταν στους κατοίκους της περιοχής αλλά και στους περαστικούς. 

Στο δάσος της Φολόης είχε το βασίλειό του ο αγαθός Κένταυρος Φόλος, γιος του Σιληνού και της νύμφης Μελίας, ο οποίος έδωσε και το όνομά του στην περιοχή. Ο Φόλος φιλοξένησε τον μυθικό ήρωα Ηρακλή όταν αυτός καταδίωκε τον Ερυμάνθιο κάπρο.